BREAKDOWN

Kuulin tänään aamulla radiosta uutisen, jota en olisi halunnut kuulla. Mietin sitä seuraavan puolen tuntia, kun ajoin kouluun ja tasaisin väliajoin koko päivän. Viimeistään iltapäivällä olin jo ihan hermona. Uutinen käsitteli sitä, kuinka paljon ihmiset heittävät elintarvikkeita jätteisiin vuodessa. En muista numeroita, enkä löydä uutista, mutta se oli käsittämättömän suuri, muistaakseni Amerikassa noin puolet ostamastaan ruuasta. Miettikää? Kuka ostaa jatkuvasti kaksi kertaa enemmän ruokaa kuin mitä syö tai vaihtoehtoisesti heittää pois täysin käyttökelpoista sapuskaa? Uskomatonta. 

En osaa sanoa johtuuko tällainen toiminta laiskuudesta vai tyhmyydestä, mutta sen voin sanoa, että tekee hiukan pahaa. Me täällä Suomessa ei sentään vedellä noin älyttömillä lukemilla, mutta olen varma, että meistäkin jokainen voisi hiukan petrata. Mulla itselläni joutaa harvoin ruokaa roskikseen, mä kun uskon siihen, että vanhasta maidosta tehdään pannaria ja nahistuneista kasviksista muhennosta. Mutta pienikin ryhtiliike auttaa. 

Ja koska mä halusin inspiroida teitäkin, niin jakoon resepti, joka on riivitty kasaan juurikin niistä jääkaapin jämistä, joita voisi uhata tuomio biojätteessä. Tällaisia helppoja arkireseptejä voi varioida loputtomiin ja tämäkin oli siis täysin tuulesta temmattua yhdistelyä. 

Mutta hyvää oli. 

DSC05978DSC05983

Aloita pilkkomisesta. Suikaloi, raasta ja paloittele kaikenlaisia kasviksia ja vihanneksia, joita kaapista löytyy. Mun soosiini päätyi raastettu porkkana, murskattuja valkosipulinkynsiä, nahistunut paprikan jämä, pehmentyneitä kirsikkatomaatteja, selleriä ja kevätsipulia. Pehmittele herkkuja hetken aikaa kuumalla pannulla öljyssä, ennen kuin lisäät joukkoon kasvisliemessä muhineet soijarouheet(suhde 2 nestettä, 1 rouhetta toimii melkeinpä aina), purkki herkkusieniä, eiliseltä ylimääräiseksi jääneen Pirkan valkosipulitomaattimurskan ja desi pari vettä. Rouhi mukaan merisuolaa, mustapippuria ja muita mausteita. Mulla taisi eksyä pannulle ainakin chiliä sekä piri piriä. Lorauta sekaan pieni purkki kermaa ja jätä kannen alle rauhassa muhimaan. 

Sillä aikaa pilko lautaselle kasa kaalia, joka on tällä hetkellä sekä ihan mielettömän halpaa että hyvää. Päälle kasa soosia ja mutustele rauhassa vesilasillisen kera. Seuraavana päivänä keitä seuraksi spagettia, tunge uunipaprikoiden täytteeksi tai heitä vaikka vuokaan kesäkurpitsan kanssa. Kunhan et heitä sitä roskikseen…..

Puuh! En oo varma oliko tää nyt ruokaresepti vai moraalisaarna, mutta toivottavasti tää herätti jotain. Vaikka sitten edes ruokahalun niitä teidän jääkaapissa odottelevia jämäkasviksia kohtaan ;-)