Pyrin tekemään kauneudenhoidossani mahdollisimman paljon ekologisia valintoja. Ihan jo siksikin että se on niin helppoa ja järkevää, etten oikein keksi syytä miksi en tekisi.
Polkuni tähän pisteeseen alkoi viitisen vuotta sitten, muistelisin. Lopetin tuolloin hiusteni värjäämisen, sillä en nähnyt enää mitään järkeä kuormittaa niillä kemikaaleilla luontoa, saatika sitten itseäni. Siirryin luonnonkosmetiikkaan tyystin noin nelisen vuotta sitten enkä ole liiemmin tuolta polulta hairahtanut. Päivittäinen rutiinini koostuu 95% luonnonkosmettikasta. Poikkeuksen tällä hetkellä tekee luomivärini sekä hammastahnani, jonka ostan silloin tällöin lähi-Alepasta tuli hännän alla.
Olen siirtynyt ekologisempien valintojen pariin hiljalleen ja olenkin asian suhteen aikamoisen hyvillä kantimilla. Yksi asia on kuitenkin vaivannut, karvanpoisto. Olen hoitanut kyseisen asian vuosikausia perinteisellä tyylillä eli höylällä, joka hoitaa homman nopeasti ja ilman kemikaaleja. Höyliä kuitenkin kuluu suhteellisen paljon ja niiden kierrättäminen on tuhottoman vaikeaa. Kertakäyttöhöylistä irti pyristelyllä oli myös toinen iso kannustin: ihon ärsyyntyminen. Ihoni reagoi nimittäin suhteellisen herkästi karvanpoistoon. Vaikka kuinka kuorisin, rasvaisin ja vaihtaisin höylää kuin sukkia, tuloksena on usein punoittavia näppylöitä ja sisäänpäinkasvaneita karvoja. Auts.
Lyömätön kaksikko: Hellävarainen sokerointi & ekologinen Geisha Shaver -höylä
Aloitin uuden karva-elämän tänä keväänä, kun marssin päättäväisin mielin sokerointiin. Olen käynyt sokeroinnissa aikaisemminkin, mutta niin epäsäännöllisesti, että en ole päässyt nauttimaan pitkäjänteisen sokeroinnin riemusta. Nyt olen kuitenkin päättänyt, että yritän tehdä tavasta säännöllisen. Ihoni kiittää, kun karvat poistetaan noin kerran kuukaudessa hellävaraisesti, muutaman päivän välein tehtävän höylällä raastamisen sijaan ja minäkin kiitän, kun iho voi paremmin.
Ihon sokerointi – kokemuksia:
Jos sokerointi ei ole tuttua, niin sokeroinnissa ihokarvat poistetaan 100% luonnontuotteella, joka karvojen poistamisen lisäksi kuorii ihoa ja tekee siitä unelmaisen pehmeän. Sokeroinnin jälkeen iho ottaa hoitavat tuotteet paremmin vastaan ja karvojen takaisin kasvu kestää kauemmin, sillä ne lähtevät irti juurineen. Itselläni karvat alkavat ärsyttämään n. 3 viikkoa sokeroinnin jälkeen, jolloin on aika varata taas uusi aika.
Ensimmäinen sokerointikäynti on itselläni aina kivulias. Olinpa sitten täysin ensimmäistä kertaa tai vain pitkästä aikaa liikenteessä. Tästäkin saan toki syyttää höyläämistä. Höylätessä karvatuppi vahvistuu ja on lopulta aikamoinen möllykkä. Sokeroinnin seurauksena karva poistuu kokonaan, jolloin isohko karvatuppi luonnollisesti sattuu poistuessaan ihon alta. Karva tuppineen kuitenkin heikentyy sokerointikertojen myötä ja samalla myös kivulias kokemus helpottuu huomattavasti. Kipu on kuitenkin yksilöllistä. Minulle esimerkiksi kainaloiden sokerointi ei tunnu yhtikäs missään, kun taas kosmetologini sanoi, että se on hänelle itselleen kaikista pahin.
Zero Waste- höylä – Geisha Shaver kokemuksia:
Sokerointien välissä tulee joskus aikoja, kun karvat on kuitenkin poistettava itse. Näin kävi esimerkiksi silloin, kun kosmetologini kesäloma osui sopivaan rakoseen eli siihen aikakauteen, kun rehottavat kainalokarvat alkoivat tulla päiväuniin. Itsenäiseen välisheivaukseen hankin Geisha Shaverin.
Geisha Shaver on perinteinen, metallinen höylä, josta on iloa vuosikausiksi. Ainoa ”kuluva” osa tässä höylässä on vaihtoterä, jonka saa kierrättää metallijätteenä sitten, kun se alkaa olemaan liian tylsä tekemään työtänsä. Terä asetetaan paikoilleen ruuvaamalla höylän varsin irti, avaamalla höylän pää ja asettamalla terä sille suunniteltuun koloseen. Varsi takaisin paikalleen ja höylä on käyttökunnossa!
Höylä on terävä, tarkka ja vaatii oman totuttelunsa, mutta olen ostopäätökseeni ihan erittäin tyytyväinen. Nyt on taas yksi ekologisempi valinta onnistuneesti tehtynä!
Muita ekologisempia valintoja kylpyhuoneessa
-
Hyvästit vanupuikoille! Meidän talouteen ei ole ostettu vanupuikkoja ainakaan kolmeen vuoteen, koska en yksinkertaisesti koe, että niille olisi tarvetta. Oikeastaan ainoa asia, johon kaipaisin vanupuikkoja on korvakäytävien ronkkiminen (jota ei edes saisi tehdä, hehe), mutta olen ratkaissut ongelman ostamalla reissusta tähän tarkoitukseen oman välineensä. Omani on metallia, mutta Suomessa olen nähnyt näitä ainoastaan bambuisina
-
Kestovanulaput osaksi rutiinia! Omistan yhden, isohkon ja froteisen kestovanulapun, mutta huomaisin tarvitsevani näitä muutaman lisää, jotta saisin luovuttua täysin kertakäyttöisistä vanulapuista. Onko vinkkejä mistä löytyy hyviä?
-
Kuratoitu meikki-valikoima. Meikkaan lähes päivittän täysin samalla rutiinilla ja käytän siihen tällä hetkellä alle kymmentä tuotetta. Enkä juuri omista muita näiden lisäksi, koska noh, en tarvitse.
-
Menkkapäivien pelastaja – kuukuppi. En ole ikinä pitänyt perinteisistä kuukautissuojista. Tamponit ajatuksena ovat ahdistavia ja siteet vastenmielisiä. Siispä kokeilin kuukuppia muutama vuosi takaperin. Jäin sille tielle, enkä ajatellut enää takaisin kääntyä. Huollan kuppiani kattilassa keittämällä ja koen, että kupille suunnitellut erilliset pesuaineet ovat tarpeettomia, paitsi ehkä reissun päällä kun keittäminen on mahdotonta.
-
Bambuhammasharja on kaveri. Ja kaiken lisäksi oikein nätti sellainen. Ei kaivanne sen kummempia selittelyjä.
Tuleeko mieleen muita hyviä vinkkejä? Jaa kommenteissa!