HEI MÄ VALMISTUIN…JA TYÖLLISTYIN

Valmistuin reilu kuukausi sitten. Kuukauden päivät taas pureskelin aihetta, ennen kuin tulin sen tänne sanoittamaan. Koen tärkeäksi että sanoitan, sillä siitä on tullut tapa. Asiat saavat usein päätöksensä, kun ne kirjoittaa auki kaikkine ajatuksineen.

Vaikka ei ehkä ole parasta puhua päätöksestä, olisiko uuden kappaleen aloitus parempi?

Kulttuurialalle valmistuminen on vapaahyppy tuntemattomaan. Siinä pudotuksen aikana pitää saada kiinni jostain, jotta koko opiskelusta oli jotain hyötyä.

Totesin näin työhaastattelussa toissa viikolla ja tarkoitin jokaista sanaa. Kun otin opiskelupaikkani vastaan viisi vuotta sitten en ehkä täysin tajunnut, mihin olin pääni pistänyt. Sain opiskeluajastani paljon. Löysin sisältäni sellaisen luovuuden ja päämäärätietoisuuden, jota en tiennyt olevan olemassakaan. Niiden voimin puristin koulutyöt kasaan kunnialla, vaikka deadlinet tuntuivat välillä mahdottomilta. Itse lisäsin soppaan vielä yhden ylimääräisen lusikan, kun annoin reissuelämän viedä. Välillä edelleen ihmettelen miten esimerkiksi sain yhden kokonaisen vuoden kurssit kasaan vajaassa viidessä kuukaudessa, jotta voisin iskeä lentoliput kouraan joulukuun alussa.

Opinnäytetyöni käsitteli sisällöntuottamista vaatetusbrändille, kanavana Instagram. Aihe yllätti hieman itsenikin, mutta toisaalta, se tuntui loppujen lopuksi vain ja ainoastaan loogiselta. Tuntui, että kaikki aikaisempi kokemukseni tiivistyi siihen. Kirjoittaminen oli helppoa ja vaalin sitä aikaa jo nyt lämmöllä. En keksisi parempaa miljöötä kirjoittamiselle kuin se kahvila Kambodzassa, jossa istuin sinnikkäästi niin kauan että työni valmistui.

Sain opinnäytetyöstäni erinomaisen arvosanan. Tunnen arvosanasta sekä ylpeyttä että hämmennystä. Nuorten naisten huijarisyndrooma on nykyään harmillisen yleistä ja minä olen heistä yksi.

Mitä minä haluaisin sitten tulevaisuudelta?

Siihen kysymykseen joutuu vastaamaan jokainen, joka on juuri valmistunut. Olen vältellyt kysymystä yhtä monta kertaa kuin se on kysyttykkin. Välttely on tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, sillä asiat olivat vielä hetki sitten aivan levällään. Hain aktiivisesti töitä kolmen kuukauden ajan. Välillä tuntui ettei tarjolla ole mitään kiinnostavaa tai koulutustani vastaavaa. Välillä tuntui ettei oma kokemukseni ja koulutukseni riitä niihin, jotka olisivat kiinnostavia.

Mutta minä sainkin kun sainkin kiinni tuon vapaapudotuksen aikana. Aika nopeasti jopa, jos saan itseäni hieman kehuskella. Ensi kuun alussa kun alkaisi uusi työ, josta olen sopivissa määrin innoissani. Työnkuvani on vielä hieman hajallaan, mutta sen verran voin avata, että tulen puuhailemaan vaatetusalan yrityksen kulisseissa, ainakin verkkokaupan ja sisältömarkkinoinnin parissa. Paljon uutta, paljon sellaista, jossa tiedän olevani jo hyvä.

Availen asiaa ehkä tuonnempana, jos teitä kiinnostaa ja jos koen sen tarpeelliseksi. Halusin vain jollain tapaa summata sen, mitä kaikkea tässä muutaman kuukauden aikana on tapahtunut. Miten sitä sai todistuksen kouraansa ja hyppäsi vastavalmistuneesta kokoaikaiseksi työntekijäksi. Kuulostaa hurjalta, mutta totta se on, varsinkin kun työsopimus on allekirjoitettu ja kesäduuneista irtisanouduttu. Huh.