PERJANTAI-ILLAN KASVISMÄTÖT

Yksi kiistatta paras tapa viettää perjantai-iltaa, on kutsua ystäviä kylään, kattaa pöytään maistuvaa apetta ja juoruilla viikon kuulumiset maiskutuksen ja janojuoman hörppimisen lomassa. Meillä se safka ei ikinä ole mitään sen kummempaa, vaan jotain sellaista, mitä on helppo valmistaa samalla kun vieraat ovat jo asettuneet taloksi ja ehkä tulleet apukokeiksi keittiöönkin. Kyökissä sen sijaan ei parhaassa tapauksessa tarvitse huhkia kuin hetkinen ja siksi välillä tarviikin hieman oikaista.

Niin kuin esimerkiksi viime perjantaina, kun pöydästä löytyi supersimppelit kasvismätöt, joiden vuoksi ei tarvinnut kuin hieman pilkkoa, maustaa ja paistaa. Upposi hyvin jopa miehelle, jonka lempipizza kantaa nimeä Lihamestari.

Uunijuurekset halloumilla
Neljä perunaa
Puolikas bataatti
Iso punasipuli
Kaksi porkkanaa
Puolikas parsakaali
Oliviiöljyä + mausteita
Paketti halloumia
Minttua + korianteria

Käännä uuni 200 asteeseen. Pilko kasvikset sekä juurekset ja lapa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, pippuria, chiliä, jeeraa ja valkosipulijauhetta. Hiero öljy ja mausteet kasvisten pintaan, levittele tasaisesti pellille ja tuikkaa uuniin paistumaan noin puoleksi tunniksi. Testaa haarukalla perunoita ja bataatteja. Kun ne ovat pehmeitä, setti on valmis. Nostele pellin sisältö isolle vadille, paista päälle paketillinen halloumia ja revi yrtit koko keon kruunuksi.

Sitruunainen vihersalaatti
Salaattisekoitus, jossa pinaattia, rucolaa yms.
Puolikas paprika
Puolikas kurkku
Puolikkaan sitruunan mehut
Urtekramin oliiviöljy sitruunalla*

Huuhtele salaatti sekä pilko paprika ja kurkku pieniksi kuutioksi. Lisää oliiviöljy ja purista sitruunan mehut salaatin sekaan. Sekoita ja nosta pöytään.

Falafelit, hummus ja srirachajugu
Paketti Bauckhofin falafel-jauhoseos
Chilillä terästettyä Herbamarea*
Oliiviöljyä

Paketti hummusta
Oliiviöljyä
(punaista pestoa)

Muutama desi kreikkalaista jugurttia
Srirachaa oman maun mukaan

Valmista falafelit paketin(näitä saa esimerkiksi Ruohonjuuresta ja ruokakaupoissa löytyy usein gluteenittomien-tuotteiden hyllystä) ohjeen mukaisesti keittämällä vettä ja kaatamalla se jauhoseoksen sekaan. Mausta Herbamarella ja anna turvota noin 15 minuuttia. Peitä paistinpannun pohja kevyesti oliiviöljyllä, asettele pyörykät pannun pohjalle ja laita levy kuumenemaan. Liikuttele pyöryköitä vasta, kun ensimmäinen paistopinta on ruskistunut. Kääntely käy parhaiten paistinpannua heiluttelemalla.

Paras hummus löytyy allekirjoittaneen mielestä Lidlistä, mutta sitäkin on mukava tuunata oman maun mukaan. Lusikallinen punaista pestoa tai vaikka ripaus jeeraa ja jauhettua korianteria antavat uutta makua. Loraus oliiviöljyä kuuluu myös asiaan. Sriracha jugurtti on naurettavan yksinkertainen ja älyttömän herkullinen. Annostele chilisoosia jugurtin sekaan oman maun mukaan ja hieman myös vieraiden makuhermoja ajatellen. Sekoita ja muhita hetki jääkaapissa.

Nosta koko setti ruokapöytään ja nauti! Jälkiruokaakin meillä oli, meinaan jäätelöä, joka syötiin olkkarin matolla makoillen, kahvit hörpättiin parvekkeen lattialla maisemia ihaillen. Kesä ja uusi koti, siinä on aikamoinen onnellisuuden yhtälö.

*Saatu testaukseen blogin kautta