PAISTETTU RIISI à la Pauliina

Ehkä yksi halvimmista ja samalla maukkaimmista reissusafkoista Kaakkois-Aasiassa kautta aikojen on paistettu riisi, näin uskaltaisin väittää. Sitä saa oikeastaan mistä vain ja se on takuuvarmasti syötävää. Malesiassa se on nasi goreng, Kambodzassa bai cha, Thaikuissa pad chao. Se tuntuu sellaisenaan olevan monen paikallisen lounasruoka ja esimerkiksi juhlissa sitä kannettaan pöytään grillatun lihan ja kasvisten kylkeen. Suuriruokaiset iloitsevat varmasti myös siitä, että sitä tarjoillaan useimmiten naaman eteen suhteellisen iso kasa, ainekset kun ovat puoli-ilmaisia ja varsinkin tofulla, lihalla tai merenelävillä höystettynä se on myös tosi ruokaisa.

Annos on kaiken lisäksi niin yksinkertainen valmistaa myös kotioloissa, että se kuuluu mun yksiin arkiruokalemppareihin. Tämän ruuan vuoksi ei tarvitse koluta itämaisten kauppojen maustehyllyjä tai metsästää oikeastaan mitään, mikä on laiskasta kokista aina mieleistä. Meiltä löytyy tämän ainekset kaapista poikkeuksetta aina ja jos tekin innostutte kokkailemaan, niin en usko että joudutte raahautumaan lähikauppaanne pidemmälle.

Olen tehnyt annoksesta oman versioni, eikä tämä oikeastaan yritä varioida minkään maan keittiötä. Tämä oma luomukseni vaihtelee hieman fiiliksen mukaan. Joskus saatan esimerkiksi raastaa pannulle hieman inkivääriä tai vaihdella kasviksia kaapista löytyvien mukaan. Viime syksynä vuorasin annoksen poikkeuksetta Silmusalaatin idätetyillä linsseillä ja mungpavuilla, jotta sain siihen lisää rapsakkaa purutuntumaa. Mutta tämän ohjeen kirjoitin teille sen mukaan, mitä kuvissakin näkyy!

PAISTETTU RIISI à la Pauliina
Kaksi reilua annosta kahdelle

Aloita ruuan laittaminen keittämällä kaksi annosta tummaa riisiä pakkauksen ohjeen mukaan. Annos on parhaimmillaan silloin, kun riisi on saanut olla päivän tai kaksi jääkaapissa säilytyksessä, mutta juuri keitettykkin passaa mainiosti. Riisin lisäksi tykkään keittää oheen parsakaalia sekä soijapapuja, joista jälkimmäisiä saa ainakin Pirkalta pakasteena. Mutta minä nyt syön tätä comboa melkeinpä kaiken kanssa.

Pannulle paistumaan seuraavia:
2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
iso keltasipuli ja muutama valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna
iso porkkana ja pätkä kesäkurpitsaa raastettuna
puolikas paprika
paistettua riisiä
2 kananmunaa
ruususuolaa
wokkimaustetta

Kuullota aluksi sipulit ja lisää sitten kasvikset pannulle. Kun kasvikset ovat hieman pehmentyneet lisää pannulle aikaisemmin keittämäsi riisi ja kääntele sitä niin, että se varmasti paistuu kauttaaltaan. Mausta kevyesti suolalla ja wokkimausteella. Tee riisin keskelle kolo ja riko siihen kananmunat. Laske levyn lämpötilaa viimeistään tässä vaiheessa ja kääntele munat riisin sekaan niin, että ne hieman paistuvat.

Nostele lautaselle parsakaalin ja soijapapujen kanssa, saksi päälle kunnon nippu tuoretta korianteria ja lisämausta makusi mukaan. Mä tykkään pirskottaa päälle kalakastiketta ja srirachaa, poikakaveri puolestaan syö setin soijakastikkeen kera.

Mun seuraava missioni on muuten opetella kokkamaan pad thaita eli paistettuja nuudeleita thaimaalaiseen tapaan. Vedin niitä napaani koko huhtikuun ja luulin, että en niiden övereiden ansiosta koskisi ruokaan enää ikinä, mutta ei sentäs. Voin raportoida reseptin muodossa, jos onnistun.