REISSULAUTASELLA

Muistan kirjoittaneeni asiasta aikaisemminkin, nimittäin siitä, mitä löytyy lautaselta silloin, kun olen reissun päällä. Mutta aihe tuntuu ihan yhtä relevantilta nytkin, joten päätinpä avata asiaa taas kertaalleen.

Kotona ollessani olen sekasyöjä, tosin sellainen, jonka painotus ruokavaliossa on ehdottomasti kasvisruuassa. Olette te sen jo varmaan ruokapostauksistani huomanneetkin. Suhtaudun asiaan rennosti ja saatan esimerkiksi lorauttaa kahviini toisella viikolla kasvimaitoa ja seuraavalla luomulaatuista täysmaitoa. Välillä keittiöstä tulee ulos täysin vegaanista ruokaa, välillä paistan pannulla rapeaksi kunnon viipaleita halloumia. Sanoisin kuitenkin, että painotan valinnoissani myös ekologisia ja eettisiä asioita. Ainakin näin haluaisin uskoa, vaikka tuntuu tekopyhältä puhua niistä samassa kappaleessa maitotuotteiden kanssa.

Reissussa asia on hieman toisin. Maitotuotteet ja kananmunat eivät täällä makunsa vuoksi innosta, joten jätän ne suosiolla syömättä. Tosin löysimme kaupungilta kaupan, jonka valikoimasta löytyy ihanan paksua kreikkalaista jugurttia ja esimerkiksi fetajuustoa. Näitä tulee silloin tällöin osteltua, tosin ovat huomattavan kalliita. Maitojen ja munien sijasta syön täällä jonkin verran lihaa. En mitenkään mielettömästi, mutta silloin tällöin tunnen tarvetta tankata proteiinia ja sallin sen itselleni ilman omantunnon tuskia.

Pääosin ruokavalio koostuu kuitenkin tuoreista vihanneksista, vitamiineja tihkuvista hedelmistä sekä riisistä ja nuudelista. Jonkin verran tulee syötyä myös viljoja, leivän muodossa silloin tällöin ja melkein jokaisena aamuna tulee tehtyä myös raakapuuroa, joskus riisimaitoon ja joskus siihen jumalaiseen jugurttiin. Teemme paljon ruokaa kotona, käymme tuhlaamassa muutamia dollareita aina yhtä vilkkaalle torille ja kannamme kassi kaupalla tuoretta pikkuiseen keittiöömme. Käymme paljon myös ulkona, välillä paikallisissa nuudelikojuissa, välillä länkkäreiden kasvisravintoloissa.

Tässä muutama esimerkkipäivä ruuistani,
jos jotakuta sattuu kiinnostamaan:

08.00 – Kulhollinen tuorepuuroa jugurttiin, kolme pikkuista banaania ja puolikas passionhedelmä
12.00 – Kulhollinen riisinuudelikeittoa, jossa seassa tuoreita yrttejä, muutama pala naudanlihaa ja ituja. Kylkeen jääkahvi
14.00 – Tuore kookos ja muutama rambutan-hedelmä
16.00 – Cousousia, tuoreita kasviksia, yrttejä sekä limeä ja pikkuinen köntti fetajuustoa.      Jälkkäriksi päivän toinen kahvi
20.00 – Riisiä ja paistettuja kasviksia sekä mangosta ja ananaksesta tehty fruitie

09.00 – Kulhollinen tuorepuuroa riisimaidolla, kolme pikkuista banaania ja cashewpähkinöitä
12.00 – Couscousia, tuoreita kasviksia, yrttejä sekä limeä ja paistettua kanaa. Jääkahvi jälkiruuaksi.
15.00 – Raakaa mangoa chilikastikkeen kera
19.00 – Puolikas annos paistettuja mungpapuja, kurpitsaa ja fetaa sekä salaattia, leipää, hummusta ja kaksi falafelia
21.00 – Mangosta ja banaanista tehty fruitie

Voin mielestäni hyvin, kroppa tuntuu omalta. Erityisesti olen iloinen siitä hedelmien määrästä, jota syön päivittäin ja tunnen sen myös olossani, ihossani. Ruoka on suurimmilta osin myös puhdasta ja aitoa, jota arvostan ihan tosi paljon. Mangot voi käydä poimimassa omalta pihalta ja sitä rataa.
Miten teidän muonitus toimii reissun päällä? 

PS. Kuvat on otettu ystävänpäivänä ennen mereen pulahdusta. Hedelmäsalaatti on syönyt sisäänsä mangoa, papaijaa, pithayaa, ananasta, jotain omenan tapaista sekä appelsiinin. Painoi varmaan kaksi kiloa ja maksoi kolme taalaa. Ei paha!