MITEN PYSYÄ TERVEENÄ REISSUSSA

Terveys reissussa on aihe, josta itse hieman huolettomana matkaajana en juurikaan kuumottele, mutta toki sitä tulee mietittyä. Kasasin muutamia vinkkejä, joilla pääsee alkuun, sillä kukapa sitä kuitenkaan haluaisi lomaviikkojansa sairastaa.

Mitä tehdä ennen reissua:

– Hoida rokotukset kuntoon. Itselläni jäykkäkouristuksen lisäksi piikitetty lähivuosina hepatiitti A- ja B -rokotteet, johon kuuluu yhteensä kolme rokotusta ja se maksoi muistaakseni yhteensä 150 euroa. Tämän kanssa kannattaa olla ajoissa, sillä ennen reissua pitäisi olla jo kaksi rokotetta otettuna. Tänä vuonna käväisin myös ottamassa polio-rokotteen, sillä sitä suositellaan Laosiin matkaaville ja reissusuunnitelmat olivat täysin avoinna. Pelasin siis varman päälle.
Maitohappobakteerit ennen reissua halkoo varmasti mielipiteitä: onko niistä apua vai ei? Itse söin tällä kertaa kuukauden kuurin ennen reissua, jotta oma bakteerikanta porskuttelisi hieman vahvempana ja ainakin alkureissun säästyin ilman kummempia vatsanväänteitä.
D-vitamiinin syöminen ennen lähtöä tuli kuin luonnostaan, olihan Suomessa pimeä aika ”parhaimmillaan”, mutta sitä kannattaa harkita muutoinkin ennen reissua. Vahvan vastustuskyvyn avulla välttää flunssan nappaamisen lentokoneesta ja auttaapa tuo muistaakseni estämään ihon palamistakin auringossa.

Mitä pakata mukaan?

Käsiapteekki löytyy varmasti jokaiselta matkaajalta, laajuus vain vaihtelee. Itse pakkaan mukaani lähinnä aspiriinia pitkille lennoille(veri kulkee paremmin) sekä lihasrelaksantteja mahdollisia iskias-kipuja varten. Meillä parempi varustautuja on Jere, jonka pussilla pääsen käymään hädän yllättäessä. Särky-, allergia- ja ripulilääke sekä desinfiointiaineet ja laastarit mahdollisten haavereiden hoitoon taitavat olla ne tärkeimmät. Jos et matkusta täysin autiolle saarelle, lääkkeitä yleensä on ihan hyvin saatavilla. Googleta itsellesi valmiiksi vaikuttavan lääkeaineen nimi, niin ostaminen on huomattavasti helpompaa.

Lisäksi kannattaa tietysti pakata omat jatkuvassa käytössä olevat lääkkeensä sekä mahdolliset vitamiinit, joita haluaa popsia matkalla. Itselläni päätyi tällä kertaa mukaani Sugarilta testaukseen saamani purnukat. Toisessa sisältönä pellavansiemen-merileväöljykapseleita omegan saannista huolehtimaan ja toisessa astaxanthiinia, joka puolestaan suojelee ihoa auringolta.

Mitä valintoja tehdä reissussa?

Pidä huolta nestetasapainosta ja juo runsaasti vettä sekä muista syödä myös suolaa. Lisäksi yksi kookos päivässä on meikäläiksen oma nyrkkisääntö. Sellaisen kun huikkaa auringossa oleilun jälkeen, hieman nuutuneena, kuosittuu ihan hetkessä. Jos kookos ei maistu, suosittelen ostamaan elektrolyyttijauhe-pussukoita, joita myydään ainakin Kaakkois-Aasiassa joka paikassa. Sekoita pussi veteen ja hoida nestevajarit kuntoon. Ovat myös hyviä vatsatautien kourissa kärvistellessä.
Syö monipuolisesti ja säännöllisesti, niin olo pysyy hyvänä. Kasvikset ovat puoli-ilmaisia ja hedelmät niin herkullisia, että tuoretta tulee vedettyä niin että napa raikaa. Jos helle vaivaa, eikä mikään maistu, niin vedä edes yksi hedelmäshake ja odottele sen kanssa parempaa ruokahalua. Purnaavan vatsan puolestaan rauhoittaa inkivääritee ja chiliä kannattaa syödä sen verran maltillisesti, ettei joudu tuntemaan sen polttelua kahdesti.
– Ole varovainen, mutta käytä maalaisjärkeä. Kädet kannattaa pestä aina tilaisuuden tullen ja raaka kala ei ehkä ole aina se paras vaihtoehto. Kyllä te tiedätte. Liioittelemalla missaa vain mahtavia katumässyjä ja elämyksiä. Vatsatauti kun tulee jos on tullakseen, näin mä ainakin olen kelaillut.
Muista levätä, vaikka houkutus juosta pää kolmantena jalkana onkin välillä suuri. Omat pahimmat flunssat on saatu matkustamalla vuorokausi putkeen huonoilla yöunilla, huonoilla safkoilla ja liian hyvin ilmastoidussa junassa.

Oisko lisättävää? No siinä tapauksessa kommenttia tulemaan!