ROUSKUVA KIKHERNESALAATTI

Minulla on yksi asia, jota kaipaan yli kaiken aina reissussa ollessani, jos nyt siis ei oteta laskuun ihmisiä. Ja se on ehdottomasti keittiössä häärääminen.

Vaikka nytkin lomailun sijaan lähinnä asustellaan täällä tällä puolen maapalloa, ollaan silti majoituttu majataloon eikä omaan vuokrahuoneeseen. Keittiössä puuhastelee siis minun sijastani joukko ihania khmerinaisia, jotka loihtii mitä mahtavimpia pöperöitä. En kyllä valita, kahdella taalalla saa kalakastikkeella ja maapähkinöillä kuorrutetun paikallisen salaatin, joka rouskuu rapeana hampaissa ja maistuu taivaalliselta riisin kaverina. Samalla rahalla saa myös aimo keon tuoreita hedelmiä aina pithayasta mangoon. Kaupungilta on löytynyt tutut hyvät ruokapaikat, ja vähän uusiakin. Esimerkiksi paikallisten mesta, josta saa aamupalan ja jääkahvin taalalla ja puolella.

Mutta silti, vähän sormeat syyhyävät jo leikkuulaudan äärelle. Yksi päivä jo vähän karkasin keittiöön, ja virittelin itse omat inkivääriteeni, saas nähdä jos joku päivä ahtaisin itseni jo oppipojaksi kauhan varteen.

Sitä hetkeä odotellessa muistin, että olin kuvannut yhden herkullisen ja ihan todella helppotekoisen salaatin, johon tyhjentelin Vallilan kotimme kaappeja. Se oli maukas ja raikas, juuri jotain sellaista mitä itse kaipaan pimeän talven keskellä. Paljon proteiinia ja vitamiineja, tuoreita yrttejä muistuttamassa, että kyllä se talvikin joskus loppuu. Toimii sellaisenaan, mutta uskoisin toimivan kivasti myös esimerkiksi tortillalättyihin käärittynä.

ROUSKUVA KIKHERNESALAATTI
(isot salaattiannokset kahdelle,
tai muun safkan seurana sanoisin että neljälle)

– 1 iso purkki kikherneitä huuhdeltuna
– keltaista ja punaista paprikaa
– pitkä pätkä kurkkua
– pikkuinen punasipuli
– loraus oliiviöljyä
– suolaa, laadukasta mustapippuria ja ripaus jeeraa
– puolikkaan limen mehut
– reippaasti tuoretta korianteria

Huuhdo, pilko, mausta ja sekoita.
Anna maustua hetken aikaa ja napsi napaan hyvällä ruokahalulla.

Alko suu napsumaan aamupalan toivossa niin pahasti tätä kirjoittaessani, että taidan käydä potkimassa yhden aamu-unisen ylös bungalowista ja hypätä mopon tarakalle se taalan ja puolen aamupala silmissäni. Palataanhan taas!