MITEN NIPISTÄÄ LENTOKULUISTA?

Siitä asti kun heitin ensimmäistä kertaa rinkan selkääni, vasta valmistuneena ylioppilaana, olen matkustanut budjetilla. On se sitten tarkoittanut halpojen lentojen bongailua, hieman kämäisissä dormeissa nukkumista tai rinkan lainaamista kaverilta.

Matkustamiseen saa toki käytettyä ihan mielettömän paljon rahaa, mutta en pidä sitä tarpeellisena. Mukavuudella ja helppoudella on hintalappunsa, mihin opiskelijalla ei edes ole varaa, mutta en usko, että pystyisin edes siirtymään omatoimisesta budjettimatkailusta muihin tapoihin. Osa reissaamisen viehätyksestä kun tulee juuri siitä.

Ajattelin koota teille näin aluksi muutamia tärppejä siitä, miten lentokuluista voi nipistää suhteellisen vähällä vaivalla. Hieman suunnitelmallisuutta ja pitkiä hermoja kaivataan kyllä, mutta ei juuri muuta.

1. Ole ajoissa lentolippujen oston kanssa ja vertaa hintoja
Itse kyttäillessäni lippuja Kaakkois-Aasiaan, olen huomannut, että lippujen hinnat ovat yleensä alhaisimpina kaksi kuukautta ennen lähtöä. Toki lipun hintaan vaikuttaa suuresti myös sesonki ja varmaankin tähtien asento, hehe. Kannattaa kytätä lippuja tulevalle matkalle kuitenkin aktiivisesti ja ajoissa, jotta pystyy muodostamaan jonkinlaisen käsityksen hinnasta. Itse katselen lippuja Skyscannerin kautta, johon tutustuin poikaystäväni ansiosta.

2. Joustava lähtöpäivä ja määränpää
Jos matkaan on mahdollista lähteä vain tiettynä ajanjaksona, unohda tämä neuvo. Jos puolestasi voit rukata lähtö- ja paluupäiviä suuntaan ja toiseen, voit yllättäen bongatakin halvempia lentoja. Tietyt halpayhtiöt lentävät halvemmalla tiettyinä päivinä ja jotkut reitit kulkevat vain tiettyinä. Hakukoneiden kanssa säätämiseen menee aikaa, myönnetään, mutta ahkeruus usein palkitaan. Pidemmillä lomilla suosittelen myös kurkkaamaan, mitä maksaa lennot viereiseen maahan. Itse lensin esimerkiksi tällä kertaa Kambodzaan Bangkokin kautta, sillä se tuli huomattavasti halvemmaksi näin.

3. Varaudu pitkään matkustusaikaan ja muuhun säätämiseen
Budjetilla matkustamisessa matkustusaika usein pitenee vähintään kaksinkertaiseksi. Kannattaa kuitenkin miettiä kokonaisuutta ja muistaa, että lentokentillä safkaaminen on suhteellisen kallista. Jos siis löydät viisikymppiä halvemmat lennot, joissa joudut viettämään puolet päivästä lentokentällä, saattaa olla fiksumpaa valita ne kalliimmat piletit ja päästä joutuisammin perille. Oma matkustusaikani oli tällä kertaa reippaasti yli vuorokauden. Muutaman tunnin odotus Helsinki-Vantaalla, jonka jälkeen Arlandaan odottamaan viideksi ja puoleksi. Pitkä lento Bangkokiin kesti muistaakseni yksitoista tuntia, jossa vaihdoin lentokenttää ja lentelin vielä Phnom Penhiin. Lähtiessä himaan päin saattaa myös olla aiheellista viettää viimeinen yö lentokentällä. Terveisin pariskunta, jonka lento lähti niin aikaisin aamulla Bangkokista, että junat eivät vielä kulkeneet. Yö jääkahvin voimalla dataillen oli ihan oiva vaihtoehto tässä tilanteessa.

4. Ole valmis matkustamaan käsimatkatavaroilla
Suurimmalla osalla halpisyhtiöistä ruumaan laitettavat laukut maksavat erikseen. Siksipä suosin itse käsimatkatavaroilla matkustamista. Tälle reissulle otin testaukseen Haglöfsin Lava-repun, joka 50 litraisen kokonsa puolesta on minulle juuri passeli. Itse olen ainakin kehittynyt reissatessa niin hyväksi pakkaajaksi, että tilan puutteen sijasta esteeksi tulee repun paino. Näitä tosin onneksi harvoin punnitaan. Muuta muistettavaa käsimatkatavaroissa on tietty se, että kaikki nesteet pitää olla alle 100ml kokoisissa puteleissa ja niiden on mahduttava kaikkien yhteen litran vetoiseen minigrippiin. Finavian sivuilla on hyvä hakukone, josta voi selvittää muita käsimatkatavaroihin liittyviä kysymyksiä.

5. Ota omat eväät ja vesipullo
Jos vielä tekee mieli nipistää lippujen hinnoista, niin aina on vaihtoehtona jättää lentoyhtiön ruokapaketit ottamatta. Itse säästin lentolipuista noin 40 euroa, kun lähdin matkaan omilla eväillä. En juuri perusta lentokoneiden appeista ja käytänkin siksi mieluummin tuon rahan, ja huomattavasti vähemmän, ostamalla itse omat evääni. Tällä kertaa mukaan lähti valmiiksi pilkottuja porkkanoita ja paprikaa, omenoita, muutama kauraleipä täytteineen sekä raakapatukoita. Arlandalta ostin pitkälle lennolle evääksi kahvia ja pastasalaattia ja Bangkokissa kävin mättämässä vihreää currya jääkahvin kera. Oman vesipullon saa myös ottaa mukaan, kunhan se on turvatarkastuksiin mennessä tyhjä. Täyttö lentokenttien vessoissa ja lentokoneessa onnistuu vaivatta.

6. Selvitä jatkoliikenneyhteydet
Joskus sniiduilija joutuu vaihtamaan kenttää kaupungin sisällä tai muuten vain matkustamaan lentokentälle. Kannattaa selvitellä etukäteen, mikä tapa on edullisin tai kätevin. Itse esimerkiksi siirryin Bangkokissa kentältä toiselle ilmaiseksi, sillä kenttien välillä kulkee ilmainen bussi. Tarvitset ainoastaan todisteen, että sinulla on lähdössä lento toiselta kentältä ja lipetti on tällä ”maksettu”. Kaakkois-Aasiassa lentokentillä on myös takuuvarmasti vastassa kyyditsijöitä, joista jotkut saattavat yrittää huijata matkustajaa. Selvitä etukäteen, mikä on kohtuullinen rahamäärä siirtymiseen kentältä kaupunkiin. Julkiset ovat yleisesti kaikkein halvimpia.

Sainkohan kaikki ajatukset ylös? Ehkä, ehkä en.

Siksi olisinkin iloinen, jos jakaisitte omia ajatuksianne ja kyselisitte rohkeasti. Ja haluaisin toki muistuttaa, että tapoja matkustaa on monia ja jokainen niistä on omalla tavallaan oikea. Minä kirjoitan omasta tavastani, mutta en suinkaan väitä sitä ainoaksi oikeaksi. Se vain toimii minulla.