JÄMÄRUOKIEN TOP 5

Olen kirjoitellut aikaisemminkin intohimoisesta suhtautumisesta budjettihintaiseen kokkailuun. Viime kesänä kokeiltiin ruokalompakkoa, se toimi silloin erittäin hyvin, joten sovellettiin samaa systeemiä tänäkin kesänä. Ideana lähinnä se, että kumpikin nostaa kuun alussa lompakkoon tietyn summan käteistä ja sillä pyritään sitten pärjäämään koko loppu kuukausi.

Tänä kesänä ei pärjätty ihan niin pienellä budjetilla ja mentiin muutenkin aika löysin rantein, mutta eipä se euromäärä tainnut ainakaan yli kolmensadan kivuta kuukaudessa. Silti jotenkin tuntui, että en ole ollut kunnolla ruodossa tämän homman suhteen. Siksipä olen vietellyt jämäruokapäiviä, jotta yksikään porkkana ei lennä nahistuneena biojätteeseen ja kaivellut kaappeja vähän entistä tarkkasilmäisemmin.

Teidän iloksi, ajattelin jakaa nyt tämän hetkisen jämäruokien top vitosen!

1. Kasvissosekeitto
Toimii aina ja vaatii niin vähän. Ja helpoin tapa tuhota kaapissa nuhjaantuneet juurekset ja kasvikset. Viime viikolla kattilaan hulahti reilu litra vettä sekä luomukasvisliemijauhetta. Sekaan yksi iso keltasipuli, kolme perunaa, muutama parsakaalin kukinto ja pala vartta, kaksi porkkanaa. Porisuttele rauhassa, niin kauan että perunat ovat pehmeitä. Soseuta, heitä sekaan pari desiä punaisia linssejä ja halutessasi lisää kermaa. Onko se sit kookosta, kauraa vai mitä, päätä itse.

Ite lorautin kaksi desiä luomukermaa, hieman soijakastiketta sekä noin desin kaapista löytynyttä paseerattua tomaattia, rainbowlta löytyy tosi hyvää luomulaatuista. Anna porista vielä kymmenen minuuttia, maista ja mausta, jos kaipaa jotakin. Päälle pippuria, ikkunalaudalla jo neljä kuukautta viihtynyttä basilikaa sekä leipäpussissa kuivahtanut kauraleipän käntty.

2. Smoothie
Jääkaapissa liru kauramaitoa tai muutama lusikallinen kreikkalaista jugurttia. Hedelmäkulhosta löytyy yksi melkein musta banaani tai pehmeä avokado ja pakkasessa on satavarmasti viime syksyisiä mustikoita. Jep, se on smoothie. Itellä on vakiovarusteena himassa AINA kaikenlaisia siemeniä ja jauheita, joten täyttäväkin smoothie syntyy hetkessä ja sinne saa hukattua vaikka mitä jämiä.

3. Pizza
Pizzapohja ei vaadi oikeastaan mitään syntyäkseen ja sen päälle on helppo ujutella vaikka mitä. Muutama nahistunut tomaatti, jääkaappiin makaamaan jääneet herkkusienet, purkin pohjalle unohtunut pesto tai käntty fetaa. Ja meillä ainakin säästetään kaikki luomugoudan palaset juurikin tähän tarkoitukseen eli raasteeksi pizzan päälle.

4. Papupaska
Olen oppinut kauniin nimen ystävältäni Jenniltä, jota saatte siis kiittää asiattomasta kielenkäytöstäni. Papupaska on superhelppo valmistaa ja sitä voi syödä ihan minkä kanssa vain, ainakin melkein. Kaiva kaapista pehmentyneet paprikat ja viimeiset kevätsipulit. Pöydältä löytyy satavarmasti ihanan kypsä tomaatti ja pakkasesta ees pieni jämäpussi maissia. Kuullota runsaassa öljyssä kasvikset pehmeiksi, lisää maissia ja papuja. Omia lemppareitani kidney ja mustapaput. Lihansyöjille suosittelen naudanjauhelihaa ja einesmyönteisille texmex-mausteseoksia. Puhtaamman setin haluavat heittäkööt pannulle ruunsaasti mausteita, kuten juustokuminaa, paprikaa, korianteria, suolaa ja valkosipulia. Ja sitä aikaisemmin jo hehkuttamaani paseerattua tomaattia.

Syö valmistuspäivänä vaikka tortillojen välissä ranskankerman ja kasviksien kanssa. Ja jos lättyjä jää, niin seuraavana päivänä heitä papupaskan seuraksi vähän lisää kasviksia, taittele keskeltä, heitä päälle kourallinen juustoraastetta ja laita uuniin muhimaan. Tai keitä vaikka jasmiiniriisiä ja parsakaalia ja käytä papupaskaa kastikkeena!

5. Curry
Kookosmaito ja currytahna on avain siihen, millä saa about kaikki jämäkasvikset maistumaan herkulta. Täältä löytyy esimerkiksi mun aikaisemmin kirjoittamani curry-ohje!

Jakakaahan omanne, niin tämäkin ruokajumittaja saisi uusia makuja lautaselleen näin syksyn kunniaksi!