ELÄMÄNHALLINTAA

Tokaisin jokin aika sitten ystävälleni, että koulujen opetussuunnitelmiin voisi kuulua muutama sellainen kurssi, jossa opeteltaisiin elämänhallintaa. Myöhemmin katsoin peiliin ja ymmärsin, että yhden pikakurssin voisin suorittaa minäkin tuosta aiheesta.

Kuvitellaan, että elämä on kokonaisuus, vaikka palapeli, joka koostuu erilaisista palasista. Eikä se oikein tunnu ehyeltä, jos jokin palasista puuttuu. Mä olen huomannut lähiaikoina, etten pysty millään hallitsemaan omaani. Ei sillä, ei elämä mikään kaaos ole, eikä sen toisaalta tarvitse aina ihan nappiin mennäkkään. Mutta sen olen huomannut, että palasia tuntuu olevan liikaa. Ja kun niitä on liikaa, ei meinaa saada pidettyä kaikkia hallinnassa.

En tiedä mistä vähentäisin, kun en oikein haluaisi. Siispä olen omaksunut uuden asenteen. Koitan olla ahdistumatta siitä, jos kaikki ei aina ole ihan mallillaan. Joskus saatan vältellä tiskaamista kaksi viikkoa putkeen, mutta istua koululla ahertamassa senkin edestä. Joskus taas saatan unohtaa koko koulun olemassaolon, mutta vietän aikaa ystävien kanssa koko vuoden edestä.

Tällä hetkellä olen näköjään unohtanut kirjoittaa, mutta olen keskittynyt jotenkin todella kokonaisvaltaisesti omaan hyvinvointiini kaikkien niiden muiden palasien ohessa. Saanut jälleen uusia ahaa-elämyksiä, töpsöttänyt juoksulenkkareissa kuivia katuja ja ravinnut itseäni tuoreella ruualla. Kokkaillut, venytellyt ja pysähtynyt taas hetkeksi miettimään, että hei, kukas mä olinkaan.

On se tehnyt aika hyvää, vaikka harmittaakin, että kirjoittaminen on hieman jäänyt. Mutta ei hätää, kohta ne palaset taas kiepsahtavat ympäri tai ehkä jokin päivä onnistun saamaan sen koko pelin kasaan niin, että tunnelma on eheä. Ken tietää.

Sitä odotellessa keskityn niihin asioihin, jotka nyt tällä hetkellä tuntuvat tärkeiltä. Niin kuin vaikka tuo kuvassa näkyvä banaanipannari, jollaisen ajattelin pyöräyttää kohta iltapalaksi. Sitten hieman venytellä, ehkä kuunnella hieman Olavia ja mennä nukkumaan. Ja kelailla, että on se päivä huomennakin. Ei ole mihinkään kiire.