KOOKOSINHOAJASTA RAKASTAJAKSI

Kookos.

Opin pitämään siitä vasta viimeisen kolmen vuoden aikana. Sitä ennen kaikki kookoksella terästetty sai aikaan lähinnä puistatuksia. Kärkinenässä se vaaleansiniseen kääreeseen pakattu suklaapatukka, joka suorastaan pursusi kookosta. Hyi että. Ja pakko korostaa, että hyvin harva ruoka-aine nostaa mulla karvat pystyyn.

En tiedä mitä tapahtui. Joko minun makuaistini muuttui tai kookokset päättivät yhteistuumin alkaa maistumaan paremmalle. Aloitin kookoskermalla, jolla oli kiva pyöristää erilaisten sosekeittojen ja linssipatojen makuja. Siirryin hiljalleen rankempiin tekoihin. Porttiteoria päätee vissiin tähänkin.

Viimeisen vuoden aikana olen rakastunut kookokseen. Se alkoi viattomasti siitä, kun ostin purkin kookosöljyä. Ultimaattinen huipentuma koettiin reissun aikana, kun istuin Kambodzassa ryystämässä pääni kokoisesta kookoshedelmästä janojuomaa, tukkani tuoksui paikalliselle kookosöljylle ja banaanilettujenkin väliin oli pakko saada ripaus kookoslastuja.

Ruuassa käytettynä kookos on monelle mitä luultavimmin hyvin tuttua. Mutta mä itse ainakin käytän sitä enemmän kauneuden- ja terveydenhoidossa. Palataanpa siihen purkilliseen kookosöljyä ja siihen, miten mä sitä käytän.

1. OIL PULLING:SSA

eli tuttavallisemmin öljypurskuttelussa. Luin aiheesta aikoinaan Leeni Viion blogista ja kiinnostuin aiheesta niin paljon, että kokeilin. Nyt plakkarissa on jo muutama kokeilujakso, tällä hetkellä päällä kolmas, jonka toivoisin jo jäävän tavaksi. Aloitin intialaiseen ayuverda- menetelmään pohjautuva purskuttelun, koska mulla oli usein sellainen olo, että suu jäi hampaidenpesun- ja lankauksenkin jälkeen vielä jotenkin likaiseksi. Purskuttelun jälkeen suu tuntuu ihanan puhtaalta eikä oikeastaan haittaa yhtään, että sen seurauksena myös hammaskivi on häipynyt miltein kokonaan ja hampaiden värjäymät ovat vaalentuneet. Lisäksi musta tuntuu, että purskuttelu-päivänä mulla on paljon harvemmin päänsärkyä eli varmasti se kerää pois myös muut kuona-aineet kuin hampaisiin piiloutuneet.

Olen ottanut oppini Leeniltä, joten purkuttelurutiinini on seuraavanlainen:
– purskuttelen lähtökohtaisesti aamuisin ennen aamupalaa, mutta joskus myöhemminkin päivällä
– aloitan rutiinin pesemällä hampaani ja huuhtelemalla tahnan jäämät hyvin suustani
– seuraavaksi lappaan suuhuni n. ruokalusikallisen kookosöljyä ja purskuttelen sitä suussani sen aikaa kun jaksan, n. 10-30 minuuttia
– syljen öljyn biojätteeseen, purskuttelen suuni puhtaaksi ensin vedellä ja sitten suolavedellä
– lopuksi harjaan vielä hampaat niistä kohdista, joihin minulla kertyy eniten hammaskiveä

Suu on koko loppu päivän mukavan puhtaan tunteinen ja hajuton.

2. KAUNEUDENHOIDOSSA

varsinkin reissussa tuli käytettyä kookosöljyä paljon apuna kosteuttamaan kuivia latvoja ja hipiää sekä suojaamaan auringolta. Kotona sen käyttö on hieman vähentynyt, ehkä siksi, että noita kauneudenhoitotuotteita on muutenkin suhteellisen paljon käytettävissä. Yhdestä en kuitenkaan luovu, nimittäin kookoskuorinnasta!

Resepti on helppo, et tarvitse kuin lusikallisen kookosöljyä ja lusikallisen sokeria. Levitä sokeriseos kasvoille, anna vaikuttaa hetken aikaa ja kuori iho lopulta hellin hierovin liikkein. Huuhtele pois ja kuivaa ylimääräinen öljy pyyhkeeseen, ellet sitten tahdo nauttia sen kosteuttavasta vaikutuksesta. Erityisesti mun kasvojen iho tykkää tästä ihan mielettömästi ja kuorinnan jälkeen se onkin aina tosi puhtaan ja pehmoisen tuntuinen. Ai niin, suosittelen käytettäväksi suihkussa, ettei tule sotkettua paikkoja.

3. RUOKAVALIOSSA

Mä en ole mikään leipuri-ihminen, joten kookosöljyn käyttö on itselle aika vähäistä keittiön puolella. Mutta smoothieille se antaa oikein mukavasti makua sekä huolehtii hyvien rasvojen saannista. Tuohon kuvan smoothieen tuli muistaakseni seuraavia ainesosia:

– vaniljalla maustettua soijamaitoa (on muuten ihan parasta kahvimaitoa myös)
– loraus vettä
– mustikoita
– kypsä banaani
– muutama oksa minttua
– lusikallinen kookosöljyä.

Aikasmoisen hyvää, vaikka itse sanonkin!

Siinäpä taisi olla pyhä kolminaisuus, jolla tämä entinen kookosvihaaja nykyisin hemmottelee itseään. Onko teillä antaa jotain lisävinkkejä kookosöljyn käyttöön? Mulla on sitä tuon blogin kautta saadun Puhdistamon purkin lisäksi yksi jemmapurkkikin kaapissa, joka raahattiin Bangkokista. Siellä tuo luomulaatuinen öljy oli aika kohtuullisen hintaista.