TBT: LIHATON LOKAKUU IS HERE AGAIN!

PERKELE, huusi Rantalan Rikukin eilen facebookissa.

Tai ketä siellä nyt mahtaakaan Docventuresin sivustoa ylläpitää. Tahdon jostain lapsellisesta syystä uskoa, että sen kimpussa häärii itse herrat Rantala&Milonoff. Kiroilulle oli ihan kohtuullisen pätevä syykin, vaikka minä pikku törkyturpa en mene kyllä ketään tuomitsemaan.

Kävi meinaan niin, että eilen pärähti käyntiin Lihaton Lokakuu vol. 2. Ei olleet pojat ainoita, joille tuli lokakuun saapuminen hieman yllättäen, en olisi meinaan muistanut itsekkään. Ihan hirmuisesti tuo nyt ei ruokavaliooni vaikuta, mutta ajattelin tänä vuonna, niin kuin viime vuonnakin haastaa teidätkin sieltä ruutujen takaa puputtamaan kuukauden kasvislinjalla.

Tai jos ei ihan kasvislinjalle kykene, niin ainakin vähentää. Käytöstä riippuen voi sitten miettiä, mikä on tarvittavaa. Itse vetelen samalla linjalla, kuin oikeastaan ympäri vuoden noin muutoinkin. Olen ottanut aika yksinkertaisen keinon käyttööni, jonka seurauksena liha kuuluu ruokavaliooni noin kerran kaksi kuukaudessa, jos sitäkään.

Siihen kuuluu kolme pääpointtia:

A) En valmista itse liharuokaa! Tää näkyy käytännössä niin, että liha ei vaan kuulu mun omaan ostoskoriini tai jääkaappiini. Joustan, jos vaikka kokataan isolla porukalla. Koska mä en vaan osaa pysyä erossa kauhan varresta.

B) Syön kalaa! Ihan vaan siksi, että se tekee hyvää. Ihan hirveä kalasyömäri en ole, mutta sushista tai lohesta en muista kieltäytyneeni koskaan.

C) Otan jos tarjotaan! Possuun en muista hetkeen koskeneeni, mutta en sano ei, jos menen vierailulle esimerkiksi kummitädilleni, joka on pyöräyttänyt pöytään kasan riistapullia. Jos syön punaista lihaa silloin tällöin, kun joku on sitä mulle rakkaudella valmistanut, en tunne siitä kovinkaan huonoa omaa tuntoa.

Oon ehkä hieman lepsuuntunut ehdottomista ”En syö”-ajoistani, mutta en näe siinä juurikaan mitään pahaa. Kulutan edelleenkin lihatuotteita huomattavasti vähemmän kuin keskiverto suomalainen ja liputan monipuolisen kasvissafkan puolesta. Pipo on vain hieman höllentynyt. Lihaton Lokakuu on siltikin mun mielestä hieno tapa lisätä ihmisten tietoutta siitä, että kasvisruoka on astetta parempi vaihtoehto ja en pistä pahakseni sitäkään, jos joku sattuisi vaikka katsomaan pintaa syvemmällekkin. Niinku vaikka tutustumaan lihateollisuuteen ja sen vaikutuksiin.

Toivottavasti tekin siellä innostutte osallistumaan! Mä olen aina välillä lisäillyt jotain kasvissafka reseptäjä tänne blogiini, ne löytyy tuolta sivupalkista ”i love food”-tunnisteen alta. Voisin melkein koittaa luvata, että lisäilen muutaman tänne tässä kuluvan kuukauden aikana. Ehkäpä tää on siis mun haasteeni. Kuin noin muuten miellän, että oma lihankulutukseni on hallinnassa.

PS. Jos mietitte, että miksi tuo muija on ympännyt sanan TBT tuonne otsikkoonsa, niin selvennät hieman. Ajattelin tästä lähtien nostella joka torstai throwback thursdayn merkeissä kuulumisia vuoden takaa. Vuosi sitten yllättäen intoilin samasta asiasta, kuin tänäänkin. Ja kuvakin on tosiaan sieltä vuoden takaa.