RIGA

Oletteko te käyneet Latviassa? Paremmin tarkennettuna Riikassa, viininpunavalkoisen lipun omaavien kansalaisten pääkaupungissa?

Menkää. Se on hienostuneempi ja moniulotteisempi kuin lahden takainen Tallinna. Se on rosoisempi ja persoonallisempi kuin Praha. Ja se on omalla tavallaan yhtaikaa niin sievä että niin karu. Siellä tuntee oudolla tavalla kuuluvansa joukkoon, omalla tavallaan miettii, että missä sitä oikein on. Suuret kauppahallit tuoksuvat kalalle kilometrien päähän, kiskoilla vyöryvät ratikat ovat uudesta maalipinnastaan huolimatta repäisty jostain muinaishistoriasta ja vanhaa kaupunkia kiertävien puistojen istutukset on koordinoitu niin tarkkaan, että sitä miettii, että ketä niitä oikein tarkkailee ja mistä käsin. 

Vajaat neljä päivää ei riittänyt mihinkään. Onnistuin kyllä saamaan jalkani kipeiksi mukulakivillä vaeltamisesta, kun poukkoilin vanhaa kaupunkia ja sen laitamia ristiin rastiin kuin mikäkin hullu. Räpsin kuvia jokaisesta mielenkiintoisesta ikkunasta ja istutuksesta. Maistelin paikallista olutta ja paikallista keittoa. Ryystin kummatkin loppuun viimeistä pisaraa myöden ja nauroin halvoille hinnoille. Menetin sydämeni niin kuin aina matkustaessa. 

Ihastun helposti niin ihmisiin kuin kaupunkeihinkin. 

Jos joskus menen takaisin, niin ostan lipun niihin epäluotettavan näköisiin ratikoihin. Suhaan pois alueelta, jossa turistit tallustavat ja katson, uskallanko hypätä kyydistä.

Sitä hetkeä odotellessa mietin, että pitäisikö sitä lähiaikoina mennä tutkimaan myös kolmas Baltian maa, niinkuin loogisesti tähän samaan syssyyn. Onko joku käynyt Vilnassa? Suositteletko?